Zanimljivosti
0

Svaki deseti Španac ide kod prostitutki

FENA
Stručnjaci su izračunali da muškarci u Španiji potroše dnevno oko 50 miliona eura na prostitutke, podatak je koji je procurio u javnost nakon što je nedavno iznesen pred jednom komisijom španskog parlamenta.

Prostitucija se u Španiji tradicionalno tolerira. U gotovo svim gradovima postoje ulice ili četvrti "crvenih fenjera" poput onih oko ulice Grand Via u Madridu ili kvarta El Raval u Barceloni.

Seksualna liberalizacija koja je nastupila nakon Frankove smrti samo je dodatno osnažila ovaj fenomen.

Stručnjaci smatraju da redovna klijentela prostitutski predstavlja šest posto španskog stanovništva, što u praksi znači da svaki deseti Španac koristi usluge "prodavačica ljubavi".

Prema nezvaničnim podacima, u Španiji se "najstarijim zanatom na svijetu" bavi oko 300.000 žena, od koji su polovina imigrantkinje, često ilegalne, uglavnom iz Latinske Amerike. Najčešće su to veoma mlade žene bez obrazovanja.

Poneka prostitutka uspije naći muža u Španiji. Stručnjaci navode da je sve više ovakvih slučajeva, naročito u seoskim sredinama u kojima naglo opada broj stanovnika i u kojima je sve manje žena.

Godišnji obrt ovog "sektora" dostiže 18 milijardi eura, prenio je Tanjug.

Na svjetskom nivou prostitucija se smatra drugim najunosnijim tržištem iza trgovine oružjem, a ispred je trgovine drogama.