SAD
0

Sumo hrvač želi postati najteži čovjek na svijetu koji je istrčao maraton

Sarajevo-x.com
Kelly Gneiting
Kelly Gneiting
Sumo hrvač iz Arizone želi postati najteži čovjek u historiji koji je uspio istrčati maraton.

Kelly Gneiting, bolnički statističar i sumo hrvač iz Arizone, želi postaviti zvanični svjetski rekord tako što namjerava istrčati maraton u Los Angelesu u Kaliforniji, koji će se održati u nedjelju.

Četrdesetogodišnji Gneiting je rekao da želi istrčati utrku dugu 42 kilometra i postati inspiracija gojaznim ljudima sa niskim samopouzdanjem koji misle da ne mogu postići ništa u životu.

"Vrlo sam samouvjeren i poštujem se. Vjerujem da mogu uraditi sve. Gojazan sam, ali mislim da sam talentovan za sport kojim se bavim", rekao je Gneiting za Daily Telegraph.

Ovaj je hrvač visok 182 cm, dok obim njegovog struka iznosi 152 cm. Trostruki je američki prvak u sumo hrvanju, a također je predstavljao SAD na mnogim svjetskim takmičenjima.

"Jako mi je teško trčati. Osjećam bolove u stopalima, bedrima i ispod pazuha", rekao je Gneiting. On planira nositi posebno odjelo koje će smanjiti trenje. Hrvanjem se počeo baviti kao mladić prosječne težine. Nakon što je prešao granicu od od 120 kg za obične hrvače, počeo se baviti sumo hrvanjem.

Godine 2008. je istrčao maraton u Los Angelesu, ali nije kontaktirao zvaničnike Ginisove knjige rekorda. Oni sada zahtjevaju da utrka mora biti snimana cijelo vrijeme, te da se Gneiting mora vagati prije i poslije utrke.

Čovjek koji trenutno drži rekord najtežeg takmičara koji je istrčao maraton, lakši je od Gneitinga za 10 kg. Gneitingu je za završetak prošlog maratona bilo potrebno 11 sati i 45 minuta, a cilj mu je da novi maraton istrči za manje od 9 sati.

"Trčati ću najbrže što mogu. Želim ušutkati kritičare", odlučan je u svojoj namjeri Gneiting.