Dolaze krajem marta
155

Sukob godišnjih doba: Znate li šta su babine huke?

L. R.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Babine huke koje se u narodu još nazivaju i baba Marta ili marčane bure pojavljuju se krajem marta i početkom aprila. Dolaze nakon što udari treće džemre.

To je vrijeme kada se u jednom danu više puta promijene vremenske prilike pa tako tokom dana naizmjenično bude sunčano vrijeme pa kiša i snijeg, a sve vrijeme ih prati jak i hladan vjetar.

Babine huke su ujedno i prvi vjesnici proljeća, jer se u tom periodu sudaraju tople i hladne zračne mase ili jednostavnije rečeno dolazi do sukoba godišnjih doba zime i proljeća.

Postoji vjerovanje koje kaže da u martu treba tri puta pasti snijeg, jer ako se to ne dogodi, snijeg će nas dočekati i u aprilu.

Prema vremenskoj prognozi u narednim danima na planinama će se vratiti sniježne padavine, dok će u većem dijelu Bosne i Hercegovine biti pretežno oblačno vrijeme, a u nekim mjestima je moguća i kiša.

Podsjećamo, prvo džemre koje udara u zrak ove godine stiglo je 19. februara. Drugo džemre udarilo je u vodu, a stiglo je sedam dana kasnije odnosno 26. februara. Posljednje džemre, koje udara u zemlju i najavljuje otopljenje udarilo je 5. marta.