Putovanje oko svijeta
0

Sud protiv 13-godišnje mornarke

FENA
Svi britanski listovi izvijestili su o slučaju 13-godišnje Holanđanke Laure Dekker, kojoj je sud zabranio planirano samostalno putovanje oko svijeta brodom usprkos dozvoli njenih roditelja.

Laura, kćerka dvoje jedriličara koja se rodila na brodu i sa sedam godina sama jedrila preko Sjevernog mora, željela je postati najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet.

Ona je uvjerena da je sposobna za to i njen otac je već zatražio od škole da joj dozvoli dvogodišnje odsustvo, ali tada su intervenirale socijalne službe tvrdeći da bi putovanje bilo previše opasno, a društvena izolacija negativno uticala na njezin razvoj u ovom važnom periodu sazrijevanja.

U Holandiji, zemlji ponosnoj na svoj liberalizam i poštovanje ličnih sloboda, mišljenja o ovom slučaju su podijeljena i sada se čeka na zaključak psihologa o sposobnosti Laure da se sama upusti u ovu izuzetno opasnu avanturu.

The Times piše u subotu da je riječ o kompleksnom slučaju kad je riječ o odgovornosti roditelja i države, koji, u svjetlu otmice Jaycee Lee Dugard, navodi i na razmišljanje o potrebi procjene rizika kojem su djeca izložena, kao i o potrebi da se, naročito djevojčicama, dozvoli inicijativa i slobodna volja - nešto što je Jaycee bilo tragično uskraćeno.

The Guardian postavlja pitanje – koja je donja starosna granica kad je riječ o samostalnoj plovidbi oko svijeta i konstatira da je želja za obaranjem rekorda stalno spušta, a podsjeća i na činjenicu da neki roditelji žele postići vlastite neostvarene ciljeve zahvaljujući svojoj djeci.