Poboljšava performanse
56

Studija otkriva da slušanje rock muzike u operacionoj sali hirurge čini bržim i preciznijim

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slušanje rock benda AC/DC čini hirurge bržim i preciznijim, otkriva novo istraživanje. Puštanje njihove muzike kroz zvučnike gotovo je udvostručilo brzinu hirurga na određenim zadacima u operacionoj sali - bez utjecaja na njihovu preciznost.

U ispitivanjima, oni koji su slušali "Highway To Hell" i "T.N.T." skratili su vrijeme potrebno za "precizno rezanje" sa 236 sekundi na 139 i bili su oko pet posto bolji na testovima tačnosti.

Doktori su skoro 50 posto brže zašivali rane kada su se u pozadini puštali hitovi Beatlesa "Hey Jude" i "Let It Be", ali pozitivan efekat je izgubljen ako su te numere puštane glasno.

Stručnjaci tvrde da popularne rock melodije poboljšavaju performanse ublažavajući stres, opuštajući mišiće, bore se protiv anksioznosti, pa čak i snižavaju krvni pritisak.

Pišući u časopisu Langenbeck’s Archives of Surgery, vodeći istraživač Cui Yang sa Univerziteta Heidelberg, Njemačka, rekao je: "Naši rezultati pokazuju da i soft rock i hard rock mogu poboljšati hirurške performanse."

"Kod hard rock muzike, pozitivan efekat je bio posebno uočljiv kada se muzika puštala glasnije", dodao je.

Pojasnio je da muzika visoke ritmičnosti može da obezbijedi tempo za održavanje brzine izvođenja i na taj način poboljša performanse zadatka.

Muzika se pušta u skoro dvije trećine operacija.