Katapleksija
0

Studentica kolabira svaki put kad se nasmije

Sarajevo-x.com
Da smijeh nije uvijek lijek za sve probleme najbolje se vidi na slučaju Kay Underwood (20) koja ima katapleksiju, što znači da na svaku jaku emociju reaguje dramatičnim slabljenjem mišića.

Bilo kakvo uzbuđenje, bijes, strah, iznenađenje, pa čak i sram prati iznenadni kolaps na licu mjesta. Pritom biva paralizovana nekoliko minuta, ali istovremeno čuje sve što se dešava oko nje.

Kay je studentica iz Leicestershirea, a katapleksija joj je ustanovljena prije pet godina. Jednom je u samo jednom danu pala 40 puta.

"Kad mi se to desi, ljudima je veoma čudno i nije uvijek lako izaći nakraj sa reakcijama stranaca," priča djevojka. "Jednom sam kolabirala na stepenicama i žena koja prolazila pored udarila me po glavi govoreći da bih trebala paziti gdje padam. Ali ja sam naučila živjeti s tim, iako ne mogu reći kad će se to desiti."

Kao i mnogi koji pate od katapleksije, Underwood ima i narkolepsiju koja dovodi do toga da odjednom zaspi bez upozorenja.

"Naučila sam padati u udoban položaj ili pronaći nešto na što ću se nasloniti," kaže Kay.

Dosad nije izumljen lijek koji bi uspješno tretirao ova stanja, ali, kako objavljuje Telegraph, na tome se radi. Kay se nada da će joj novi lijekovi pomoći da nastavi živjeti normalnim životom nakon tretmana u Leicester General Hospital.