Zanimljivosti
5

Studenti u Kini do kredita uz pomoć fotografija na kojima su nagi

Klix.ba
Mnogi studenti iz Kine nude svoje fotografije na kojima su nagi potencijalnim kreditorima na web kreditnim platformama, rizikujući da ih vide svi, pa čak i njihovi roditelji.

Ovu rizičnu metodu pozajmljivanja novca moguće je naći na nekoliko online kreditnih platformi, ali je najčešće prihvaćena unutar QQ grupnih chatova povezanih s takvim platformama. Prije nego posude novac studenti moraju učitati fotografije na kojima su goli, uz priloženu ličnu kartu, a za više novca potrebno je postaviti i video, kao i lične podatke te adresu i broj mobitela.

Nakon što kreditor dobije fotografiju nage osobe koja drži svoju ličnu kartu, on ili ona mogu dobiti kredit od 15.000 yuana (4.000 KM) kredita sa otplatom max. 36 mjeseci.

Visina kredita ovisi i o obrazovanju dužnika. Dodiplomci najčešće mogu dobiti 15.000 juana (4.000 KM) kredita, a oni koji studiraju na poznatim univerzitetima ili rade doktorat mogu dobiti veće kredite.

Iako na prvi pogled djeluje jednostavno, skoro je nemoguće izvući se, jer je poslovna transakcija skupa ukoliko otplata kasni.

U panici i strahu, jer ne mogu vratiti prve rate studenti podižu nove kredite.

Prema riječima bivše dužnice Li Li, nakon što je u februaru posudila 500 yuana (134 KM) sedmična kamatna stopa iznosila je 30 posto. S obzirom na to da nije uspjela vratiti posuđeni novac na vrijeme, posudila je više novca sa slične platforme sve dok se nije zadužila 55.000 juana (14.712 KM).

Li kaže da mnogo studenata posuđuje novac na ovaj način, ali ih je sramota priznati i pričati o tome.

Snimke sličnih prijetećih poruka sa slikom studentice dužnika i poruka kako će kreditor poslati te fotografije njenim članovima porodice ukoliko ne može vratiti posuđeni novac postale su viralne.

U Kini je ovo postao pravi problem, jer su se fotografije nagih studenata počele pojavljivati na raznim kamatarskim platformama i forumima.