Dat će sve od sebe
156

Student Cambridgea stigao u Ukrajinu da pruži pomoć, uporedo želi učiti i polagati ispite

I. B.
Nikolai se nada da će rat završiti do početka druge godine
Nikolai se nada da će rat završiti do početka druge godine
Mladi Ukrajinac koji je živio u Velikoj Britaniji odlučio se vratiti u svoju ratom zahvaćenu zemlju kako bi pružio pomoć, a u tome ga nije spriječilo ni što je student prestižnog Univerziteta Cambridge te tvrdi da će uporedo nastojati da uči i polaže ispite.

Nikolai Nizalov koji ima svega 19 godina prije dvije sedmice vratio se u svoju domovinu kako bi se pridružio dobrovoljcima koji pomažu nesretnim Ukrajincima.

Ovaj mladi student brucoš je na Cambridgeu, a rekao je kako se nada da će uspjeti uporedo pratiti predavanja, učiti i izlaziti na ispite iz prirodnih nauka koje studira.

"Nosim sa sobom predavanja koja trebam odgledati. Pokušat ću da budem u toku za vrijeme mog slobodnog vremena. Možda ću polagati i ispit u maju", otkrio je Nikolai.

Kako kaže, mladić se nada da će se vratiti do početka druge godine koja počinje u oktobru, no ne planira napustiti zemlju dok ona ne izađe kao pobjednik iz ove situacije.

"Sve i da ne dobijem odlične ocjene, mogu podnijeti zahtjev za specijalnu dozvolu kako bih upao na iduću godinu", objasnio je vrijedni Nizalov.

Nikolai se nalazi u skupini dobrovoljaca u dobi do 30 godina gdje pojedini od njih imaju i vojno iskustvo, a njegova grupa trebala bi otputovati u Kijev sljedeće sedmice. On je otkrio kako se tek sada, po dolasku u svoju zemlju, osjeća ispravno.

"Dok sam bio u Cambridgu bilo je čudno jer ljudi žive normalnim životima dok se u mojoj zemlji ratuje. Imam prijatelje na prvoj liniji fronta i ne bih im mogao pogledati u oči da nisam došao pomoći. Sada smo svi zajedno i osjećam se mnogo mirnije", bio je iskren.

Istakao je i kako se njegovi roditelji nisu slagali sa ovom odlukom, no da su je ipak razumjeli.

Nikolai koji dolazi iz Mikolajiva na jugu Ukrajine trenutno se nalazi u kući prijatelja u Lavovu, a trebao bi pružati pomoć u vidu bolničara, istaknuvši kako je prethodnih dana prolazio medicinski kurs koji će ga spremiti za njegov rad na terenu.