Vidno iscrpljeni
224

Stražari kraljicinog kovčega fotografisani kako odmaraju nakon napornih šestosatnih smjena

I. B.
Na fotografiji vise se stražari nakon jedne od napornih smjena (Foto: Twitter)
Na fotografiji vise se stražari nakon jedne od napornih smjena (Foto: Twitter)
Kraljevski stražari koji su bili zaduženi da čuvaju kovčeg kraljice Elizabete II, fotografisani su tokom jedne od zasluženih pauza.
Stražari kraljevske palače njezinog veličanstva i Londonskog tornja, poznati pod nadimkom "beefeaters", imali su naporan zadatak.

Naime, oni su bili zaduženi da puna 24 sata brinu o kraljicinom kovčegu dok je bio izložen u Westminster palači, izmjenjujući se svakih 20 minuta tokom šestosatnih smjena.

U objavi koja kruži Twitterom, i koja je prva prikazala stražare tokom jedne od pauza, vidi se kako sjede, dijelom sa skinutom odorom, dok ih je primijetno savladao umor.

Inače, za neke od stražara, ovo zaduženje je bilo previše naporno te smo proteklih dana mogli vidjeti i jednog od njih koji se srušio usred zadatka.

Na snimci koja je kružila društvenim mrežama vidjelo se kako je stražar pao i tom prilikom snažno udario glavom o pod. Dok su ostali nastavili stajati i izvršavati svoju dužnost, u pomoć su mu pritekli policajci sa strane.

Yeomen stražari čuvaju Londonski toranj još od vremena Tudora, a članovi njihovih redova dolaze iz sva tri roda vojske. Skupina je izvorno bila dio lične tjelesne straže Henryja VIII, prateći monarha u svrhe njegove zaštite.

Plaće za te položaje kreću se od 30.000 funti godišnje, a uz posao imaju i stan - pri čemu se od mnogih stražara očekuje da tu žive sa svojim porodicama.

No, od stražara se zahtijeva da prvo odsluže 22 godine u vojsci, dok se od kandidata također očekuje da imaju medalju za dugogodišnju službu i dobro ponašanje.

Stražari obično rade 37 sati sedmično, često i preko vikenda, uz prekovremeni rad i neke noćne smjene. Godišnji odmor im traje 23 dana godišnje, s tim da se poveća za nekoliko dana nakon što se poveća i broj godina njihovog radnog staža.

Kraljičin sprovod trebao bi se održati u Westminsterskoj opatiji danas (19. septembra) u 11 sati.