Zanimljivosti
26

Strastveni čitaoci love knjige u novoj igri inspirisanoj aplikacijom Pokemon Go

Klix.ba
Inspirisana uspjehom i brojem ljudi koji je igrica Pokemon Go uspjela privući, direktorica osnovne škole u Beligiji kreirala je igru u kojoj umjesto lovljenja animiranih čudovišta, igrači idu u lov na knjige.

Budući da se Pokemon Go igra putem aplikacije na pametnim telefonima, ova igra ima malo drugačiji pristup. Verzija direktorice Aveline Gregoire igra se preko Facebook grupe "Chasseurs de livres" (Lov na knjige).

Igrači postavljaju fotografije mjesta na kojima su skrili knjige, a ostali idu u potragu za njima. Nakon što sretni pronalazač pročita knjigu, "pušta" je nazad u divljinu.

"Sređivala sam jednom prilikom školsku biblioteku i shvatila kako nemamo dovoljno mjesta za sve knjige. Pošto sam igrala Pokemon Go sa svojom djecom, došla mi je ideja o sličnom eksperimentu s knjigama", rekla je Gregoire.

Iako je od osnivanja stranice za lov na knjige prošlo tek nekoliko sedmica, ona je uspjela sakupiti 40.000 ljudi.

Žanrovi skrivenih knjiga variraju od dječijih slikovnica do horora Stephena Kinga koje su razbacane širom belgijskih gradova, u plastičnom omotu kako bi ih se zaštitilo od kiše.

Jedna porodica naročito je oduševljena igricom te im je postala dio svakodnevne jutarnje rutine, a njihova kćerka stalno ide okolo s knjigama.

Oni su već pronašli jednu knjigu, a ostavili dvije. Kada neko pronađe vašu knjigu, dobijete obavijest na Facebooku.

Gregoire razmišlja o pravljenju aplikacije za lov na knjige.