Zanimljivosti
0

Stogodišnja Britanka proslavila rođendan paleći 170.000-tu cigaretu

FENA
Penzionerka čeličnih pluća Winnie Langley, proslavila je svoj stoti rođendan paleći svoju stotinu sedamdeset hiljaditu cigaretu na svijeći s rođendanske torte.

Winnie Langley počela je pušiti samo nekoliko dana nakon što je izbio Prvi svjetski rat u junu 1914., kada je imala samo sedam godina - i otada je svaki dan popušila po pet cigareta, piše londonski Daily Mail.

Ona nema nikavih namjera da prestane pušiti, čak i pored toga što je zabrana pušenja širom zemlje protjerala pušače na otvorene prostore.

Govoreći na proslavi svog stotog rođendana, Winnie je izjavila: "Pušim otkako sam bila u školi za najmlađi uzrast i nikada nisam razmišljala da prekinem. Tada nije bilo toliko upozorenja o opasnostima po zdravlje. Sada je to već gotova stvar."

Winnie, koja je iz Croydona u južnom Londonu, tvrdi da joj duhan nikada nije naškodio zdravlju.

Ona je nadživjela supruga Roberta i sina Donalda, koji je umro prije dvije godine u 72. godini života.

Bivša radnica u praonici izjavila je da je počela s tom navikom 1914., samo nekoliko sedmica nakon ubistva nadvojvode Franza Ferdinanda u Sarajevu 28. juna - koje je pokrenulo Prvi svjetski rat.

Stogodišnjakinja, koja za svoj rođendan očekuje telegram od kraljice, izjavila je kako joj je pušenje pomoglo da smanji nervozu tokom dva svjetska rata.

"Mnogo je ljudi pušilo tokom rata. To pomaže da sačuvate nerve", kazala je.

Uprkos brojnim upozorenjima o štetnosti pušenja po zdravlje, gospođa Langley insistira na tome da nikada nije patila od bolesti jer "nikada nije uvlačila dim".