{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štetni uticaj Barbika

S
29.4.2008. u 08:28
0
0
Štetni uticaj Barbika
0
Štetni uticaj Barbika
Foto: Reuters
Barbie lutke koje se u Iran uvoze uglavnom sa zapada imaju loš uticaj i uzrokuju destruktivne kulturne i društvene posljedice, zaključak je tužilaštva ove islamske republike.
Iranska konzervativna vlast protivi se takozvanim opasnostima koje stižu iz SAD-a, a ovu robu i vrijednosti nazivaju "westoxication" (otrov sa zapada), piše Reuters.

Ipak, mnogi mladi Iranci vole zapadnjačku muziku, filmove i drugu robu, a legendarne lutke Barbie mogu se kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama sa dječijim igračkama širom Teherana i drugih gradova.

"Pojavljivanje likova kao što su Barbie, Batman, Spiderman ili Harry Potter, zatim kompjuterskih igara i filmova je opasno i predstavlja upozorenje vlastima u oblasti kulture," izjavio je glavni tužilac Ghorban Ali Dori Najafabadi u pismu koje je uputio potpredsjedniku Parvizu Davoudiju.

On kaže kako je Iran veoma klerikalna država, ali i treća na svijetu po broju uvezenih igračaka ove vrste. Ovu pojavu naziva opasnošću za identitet i ličnost pripadnika nove generacije.

"Nekontrolisani uvoz ovih igračaka će donijeti uništavajuće kulturne i društvene posljedice," tvrdi Najafabadi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: