Istraživanje u Švedskoj
6

Starija sestra obično ima više kilograma u odnosu na mlađu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za mnoge djevojčice imati mlađu sestru može biti izuzetno zabavno iskustvo. One mogu razgovarati o mnogo stvari i međusobno razmjenjivati svoju odjeću. Međutim, najnovije istraživanje u Švedskoj je ponudilo zanimljivu tezu – starija sestra je obično gojaznija od mlađe.

U Švedskoj je provedena studija na 13.406 parova sestara rođenih između 1991. i 2009. godine, u kojoj je zaključeno da prvorođena sestra ima veći indeks tjelesne mase (BMI) i vjerovatnije je da će imati prekomjernu težinu ili gojaznost.

Prema studiji, starije sestre su bile nešto lakše od svojih mlađih sestara pri rođenju, ali kada su odrastale imale su oko 2,4 posto veći BMI. Povrh toga, naučnici su otkrili da su sestre koje su ranije rođene imale 29 posto veću vjerovatnoću da će imati više kilograma nego njihove mlađe sestre. Također, smatra se da one imaju 40 posto veću vjerovatnoću da će biti izuzetno gojazne.

Šta bi mogao biti uzrok ovih alarmantnih nalaza? Postoji nekoliko teorija. Jedna takva teorija je naučna, gdje profesor Wayne Cutfield s Instituta Liggins na Univerzitetu u Aucklandu kaže da se krvni sudovi koji opskrbljuju fetus hranjivim tvarima čine malo tanjim u slučajevima prve trudnoće.

Kao rezultat toga moguće je smanjenje opskrbljivanja ploda hranjivim sastojcima, što dovodi do toga da osoba bude izložena riziku od skladištenja više masti i inzulina koji djeluje manje efikasno kasnije u životu.

Druga teorija je kulturološka. Maria Pena, direktorica Centra za kontrolu tjelesne težine u bolnici Lenox Hill u New Yorku, primjećuje da je veća vjerovatnoća da će majke više hraniti svojim mlijekom bebe rođene ranije, kako bi im pokušale osigurati "optimalnu težinu". No, ova navika u ishrani mogla bi se zadržati tokom života starijeg djeteta.