180km/h stazom Brands Hatch
0

Starica oborila svjetski rekord

Sarajevo-x.com
Britanka Dulcibella King-Hall ima 107 godina i za razliku od ostalih vršnjaka ona je veoma vitalna. No, ova starica je posebna i po tome što uživa u brzoj vožnji, a također je veliki zaljubljenik u brze automobile. Za svoj 107. rođendan dobila je neobičan poklon - vožnju u sportskom automobilu duž staze Brands Hatch, javljaju britanski mediji.

Dulcibella King-Hall oborila je svjetski rekord postavši najstarija osoba koja se provozala stazom Brands Hatch, proslavljajući na taj način svoj 107. rođendan.

Neustrašiva starica obukla je trkaće odijelo, stavila kacigu i sjela u sportski BMW M3, a stazom ju je provozao Gary Palmer, instruktor vožnje na Grand Prix stazama. Prepreku joj nije predstavljalo ni to što je već nekoliko godina nepokretna, ali jedino što je poželjela jeste da svoj san ostvari u omiljenim crnim papučama.

"Napokon je moj san ostvaren i zahvalna sam svima koji su mi to omogućili. Bila sam veoma uzbuđena tokom vožnje, ali nisam se uopšte uplašila. Najuzbudljiviji dio je bio kada smo dosegli brzinu do 180 km/h" kazala je neustrašva Dulcibella.

Nakon vožnje 107-godišnju staricu dočekao je buket cvijeća i šampanjac.

"Ona je nevjerovatna. Većina osoba bi strahovala sjesti u ovakvo auto, ali ona je bila neustrašiva. Uživala je tokom vožnje, a osmijeh s njenog lica nije nestajao", kazao je Palmer.

Dulcibellina ljubav prema automobilima rođena je još za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je radila na testiranju vojnih vozila.

Ona se još od 1983. godine nalazi u staračkom domu 'Halliwell', a svi djelatnici je poznaju po tome što uvijek tijekom vožnje u minibusu nagovara vozača da vozi što brže.

"Ovo nije prvi put da ispunjavamo njene želje. Ona se proteklih godina provozala i u Rolls Royce limuzini, ali i u Porscheu", kazali su uposlenici staračkog doma u kojem boravi Dulcibella.