Zanimljivosti
0

Stajao sedam sati leta zbog pretilog saputnika

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Arthur Berkowitz bio je primoran stajati sedam sati tokom leta US Airwaysa iz Anchoragea za Philadelphiju u SAD zbog pretilog muškarca koji je dobio sjedište do njegovog.

Naime, zbog pretilosti svog saputnika, Berkowitz nije mogao sjesti u svoje sjedište, zato je morao stajati sve vrijeme leta, piše Daily Mail.

Pretilom čovjeku je bilo žao pa se izvinio Berkowitzu. "Mora da sam ja vaša najveća noćna mora", navodno mu je rekao. Berkowitz tvrdi da je njegov let bio rizičan, jer nije mogao staviti sigurnosni pojas ni pri polijetanju, ni pri slijetanju.

"Njegova veličina nije mu dozvoljavala da spusti naslone za ruke jer nije mogao stati u sjedište. Zbog toga je svojim tijelom zauzeo polovinu mog sjedišta", požalio se Berkowitz.

Let iz Anchoragea za Philadelphiju jedan je od najdužih domaćih letova tako da 57-godišnjak nije mogao ni zamisliti šta ga čeka. No, u posljednji trenutak se na let ukrcao čovjek težak 180 kilograma, a jedino slobodno mjesto bilo je pored Berkowitza.

Iako se požalio stjuardesama, one mu nisu mogle pomoći jer je avion bio pun. Iz kompanije US Airways su izrazili žaljenje zbog incidenta koji se dogodio i ponudili nezadovoljnom putniku vaučer u iznosu od 200 dolara, ali Berkowitz smatra da je ta ponuda neprikladna, jer je on kartu platio više od 800 dolara.

Iako za komercijalne letove u Americi ne postoji zakonsko ograničenje težine putnika, neke avio kompanije, poput Southwesta, apeluju na putnike koji ne mogu da sjednu na svoje sjedište da kupe dvije karte.