Djelo američkog profesora
0

FOTO / Stadion od milion lego kockica

Sarajevo-x.com
Profesor psihologije i biologije Univerziteta Ohio načinio je repliku tamošnjeg stadiona od milion lego kockika. Repliku u omjeru 1:1000 Paul Janssen je sastavljao dvije godine.

Stadion Ohio može "ugostiti" oko 6.000 "lego posjetilaca".

Prema pisanju USA Today, Paul je proveo više od 1.000 sati na ovom projektu. Tri godine je prikupljao komadiće, a dvije godine ih slagao. Planiranje ovog posla započeo je 2005. godine, studirajući dimenzije stadiona, posmatrajući satelitske snimke i fotografišući tokom igre iz dijela stadiona za novinare.

Janssen je izjavio kako mu prijatelji nisu vjerovali da će zaista izgraditi stadion. Najveći izazov bili su mu zakrivljeni dijelovi stadiona, pošto je od početka namjeravao da sve sastavi isključivo od kockica, bez upotrebe ljepila i drugih pomagala.

Da je dijelove kupovao, projekat bi ga koštao između 50.000 i 75.000 dolara, ali on je rekao da je većinu kockica već imao u svojoj kolekciji ili se mijenjao preko interneta.

Profesorov rad će biti postavljen u holu univerziteta, a morat će ga rastaviti na deset dijelova kako bi ga prevezao do tamo.