Obilježavanje 8. marta
19

Anketa / Šta Sarajlije misle o Danu i pravima žena: Ako mi ne kupiš cvijeće u godini, ne treba ni taj jedan dan

N. O.
Povodom Dana žena ulice Sarajeva ispunjene su uličnim prodavačima cvijeća, a ruže i karanfili mogu se vidjeti na svakom koraku. Stoga smo pitali Sarajlije kako proslavljaju praznik, kupuju li cvijeće, ali i šta misle o cijenama.
Na ulicama Sarajeva mogli smo vidjeti i žene i muškarce s cvijećem u rukama koje je simbol ovog praznika, a uzevši u obzir nešto više cijene građani imaju različita mišljenja.

"Cijene kao cijene. Može se ipak priuštiti nešto malo skromno, ali uvijek lijepo i znak pažnje", kaže jedna od anketiranih dok drugi ističu: "Skuplje je nego prošle godine sigurno, ruže su bile 3 KM".

Komentarišući cijene jedna od prodavačica koje smo sreli kazala je i šta se najviše prodaje: "S obzirom na to da su ove godine cijene više, pošto su i nabavne cijene više- ruže su otprilike 6-7 KM i najviše se prodaju, a tu su i zumbuli, tulipani".

Uzevši u obzir da je simbolika Dana žena borba za njihova prava, prolaznici većinom smatraju da bi se poštivanje i položaj žena u BiH mogao poboljšati.

"Ne obilježavam praznik, ono što je dobro jeste da smo neke danas - odnosno nadam se većina žena - završile ranije s poslom, a prava žena naravno da se ne poštuju - ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti", kaže nam jedna od anketiranih.

Prisjećajući se kako se to obilježavalo i ranije i kakav je bio položaj žena u BiH jedna od anketiranih nam je kazala: "I prije je naravno preovladavao 'muški svijet' uvijek, ali mi žene se borimo. Pomalo pa ćemo stići do nekog procenta da se izjednačimo s muškarcima".

"S obzirom da je to jedan dan u godini, skoro da mi je svejedno. Mislim na cvijeće i to, ako mi ne kupiš u godini bar dva-tri puta onda ne moraš ni taj dan", kazala je još jedna od prolaznica ističući da će žene još čekati da budu "apsolutno ravnopravne s muškarcima".