Iz teksaških zatvora
0

Šta osuđenici na smrt žele za posljednji obrok?

Sarajevo-x.com
Državni odjel za krivično pravo u američkoj državi Texas objavio je listu jela koja su prije smaknuća tražili zatvorenici osuđeni na smrt, a pored jela neki zatvorenici su imali i čudne zahtjeve koji nisu imali veze s posljednjim obrokom.

Na listi se nalaze posljednje želje čak 310 muškaraca smaknutih u Teksasu u periodu od 1982. godine do 2003. godine.

Najtraženija jela osuđenika na smrt su hamburger, čizburger, pica, te slatkiši. Mnogi zatvorenici su za posljednji obrok tražili samo flašu Cole ili cigaretu koja nije uvijek bila odobrena. Pored Cole većina zatvorenika tražila je i napitak Dr. Peppers.

Jedan od čudnijih zahtjeva bio je onaj Johna Baltazara iz 2003. koji je prije smaknuća tražio višnje i šlag, dok je 2002. godine Stanley Baker za posljednji obrok tražio 16 junećih odrezaka, pola kilograma purećih prsa, 12 komada šunke, dva hamburgera s majonezom, pečeni krompir, pola kilograma sira, salatu od kukuruza i sira, par čokolada i četiri Cole.

Osuđenik na smrt Miguel Richardson je 2001. godine tražio čokoladnu tortu s natpisom Sretan rođendan (mada mu tog dana nije bio rođendan), sedam ružičastih svijeća, te korpu egzotičnog voća.

Godinu dana prije njega zatvorenik Stacey Lawton za poslednji je obrok tražio teglu kiselih krastavaca. Iste godine zatvorenik Odell Barnes koji je bio optužen za brutalno ubistvo i silovanje 24- godišnjakinje za zadnji obrok poželio ni manje ni više nego - 'pravdu, jednakost i mir u svijetu'.

Godine 1998. dvostruki ubica Jonathan Nobles je umjesto obroka tražio pričešće i svećenika.

Mnogi osuđenici na smrt odbili su obrok ili su tražili samo čašu vode, a interesantan je i podatak da je krijumčar oružja i ubica policajca, Carlos Santana, 1993. godine umjesto poslednjeg obroka tražio 'pravdu, blagostanje i umjerenost'.

U američkoj državi Teksas je od 1819. godine do danas legalno smaknuto 1153 zatvorenika zbog različitih kriminalnih djela, prvenstveno višestrukih ubistava, silovanja, bijega iz zatvora, oružanih pljački i napada na djecu i nemoćne osobe.

Smrtne kazne nad teksaškim zatvorenicima izvršene su vješanjem, strijeljanjem, elektrokucijom (električnom stolicom) i letalnom injekcijom.