Zanimljivosti
0

Šta jedu vrhunski teniseri: Ko je sushi manijak, a ko je pojeo sav curry sos

Klix.ba
Sa vrelim suncem iznad glave i hordama lokalnih navijača na tribinama, Australian Open je jedan od najtežih Grand Slam turnira. Međutim, znate li šta je potrebno da bi se prošlo kroz njega, da bi se sve to izdržalo?

Sushi fanatik

Zavirimo malo u jelovnike nekih od najboljih teniskih asova na ovom turniru. Andy Murray navodno dnevno jede 6.000 kalorija na turneji, a od toga je dobar dio onih koji dolaze iz sushija. Ovaj Škotski teniser pojede i do po nekoliko porcija sushija samo tokom jednog obroka. U kojem god gradu da igra, njegov tim je zadužen da tu pronađe najbolji sushi restoran. Murray također jede velike količine crvenog mesa, tjestenine i riže, a uglavnom jede šest obroka dnevno. Za doručak pojede jogurt, pecivo koje maže s maslacem od kikirikija te popije proteinski šejk.

Mamin dječak

Novak Đoković zasigurno nije postao svjetski btoj dva u tenisu da nije, između ostalog, vodio računa i o prehrani. Braneći tituli na Australian Openu, Đoković ima jedan od najstrožijih režima prehrane na tom turniru. On je jede hranu s glutenom nakon što je njegova nutricionistica otkrila alergiju na njega.

U svojoj knjizi "Serviraj za pobjedu", Đoković otkriva odanost toploj vodi i hrani, nečemu što je ukorijenjeno i u drevnu kinesku medicinu, koja kaže da probava zahtijeva toplinu da bi bila učinkovita.

"Prvo što uradim kad ustanem iz kreveta je da popijem čašu vode čija je toplina na nivou sobne temperature", navodi Đoković. On je također naveo da uglavnom jede kod kuće i da mama za njega kuha posebnu hranu.

Curry manijak

Sloane Stephens je teniserka koji voli užitke, a kad joj se nešto svidi, onda to ne popušta lako. Tako je prošle godine na Wimbledonu otkrila, kako kaže, iznenađujući okus curry sosa, pa je svaki dan jela u jednom te istom restoranu u Londonu i naručivala jela sa ovim sosom. Čak se nije mogla suzdržati da to ne ispriča novinarima, pa im je jednom prilikom kazala da moraju otići i kušati jela s tim sosom.

Mašina za ugljikohidrate

Pri je nastupa Roger Federer jede ugljikohidrate, hranu koja nema mnogo masnoća, hranu koja nije bogata vlaknima, nemasno mlijeko ili palačinke sa sirom. Alkohola nema na meniju, a 10 sati sna je obaveza koju ne preskače.

Obožavateljica piletine

Serena Williams je inače obožavateljica piletine, a takve obroke joj sprema majka, osim kada je na turneji. Obično voli da joj se servira pečena piletina s rižom i umakom. Kada je na turneji sa njom putuje i porodični kuhar kako bi se teniserka u svakom momentu ispravno hranila.

Kaže da inače ne jede mnogo prije mečeva, jer je previše nervozna, pa zato jede više noć prije ili poslije meča.