Pravila ponašanja
13

Šta je pisalo u pasošu Kraljevine Jugoslavije: Savjeti i upute onima koji odlaze dijele se na mrežama

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nakon što je prikaz kako su granični prelazi izgledali u prošlosti privukao pažnju i izazvao rasprave na internetu, na Twitteru je objavljen još jedan podsjetnik na prošlost - poruka koja se nalazila u pasošu Kraljevine Jugoslavije.

Svojevrsni podsjetnik na poruke koje su bile upućene onima koji napuštaju zemlju dijeli se društvenim mrežama, a sadrži savjete te pravila ponašanja za one koji putuju.

Poruke upućene tiču se ponašanja na putu poput: "Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i djeci", kao i "Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na tebi neka je čisto, a odijelo uredno i lice vedro".

Navodi se i kako u novoj zemlji treba biti "ozbiljan i ispravan", te se pokoravati zakonima i vlastima, ne govoriti zlo o toj zemlji, uz napomenu: "Na svoju zemlju ne zaboravljaj".

[TWITTER]1705573466278174974[/TWITTER]

"Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će te poštovati i tražiti radnici i poslodavci", "Ne opijaj se i ne kockaj", "Ako ti je potreban kakav savjet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika", glase još neki od savjeta.

Preporučuje se i učenje jezika zemlje u koju se odlazi uz napomenu da se ne zaboravi maternji.