|

Srednjovjekovni vitezovi zavladali Stocem: Tarča postaje prava turistička atrakcija

Srednjovjekovni vitezovi zavladali Stocem: Tarča postaje prava turistička atrakcija
236
Piše: R. D.
10.5.2019. u 19:21
269
komentara
236

dijeljenja
Srednjovjekovni vitezovi zavladali Stocem: Tarča postaje prava turistička atrakcija Mimohod viteških grupa (Foto: R. D./Klix.ba)
Dvodnevni srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča" otvoren je danas u Stocu. Već petu godinu zaredom organizira ga Općina Stolac i JU "Radimlja" Stolac, a privukao je 15 viteških grupa iz zemlje, ali i inostranstva.
"Stolačka tarča" organizira se na starom gradu iznad Stoca, a kao prva takva manifestacija u našoj zemlji, pretendira postati prava turistička atrakcija. Festival je otvorio premijer Vlade HNK, Nevenko Herceg.

Nevenko Herceg (Foto: R. D./Klix.ba) Nevenko Herceg (Foto: R. D./Klix.ba)


Kao i svake godine Tarča je započela mimohodom učesnika od centra Stoca do Starog grada, a danas i sutra posjetitelji će moći vidjeti srednjovjekovni ansambl iz Mađarske, Hollonenek Hungarica, slovačku historijsku vojnu jedinicu Ursus, predstavu Red Ružica grada, Makovim lakrdijašima te uživati u srednjovjekovnim likovnim i plesnim radionicama te radionicama streličarstva i keramike za djecu.

Predstavit će se Vranski vitezova, Mušketire i haramije i Dubrovački trombonjeri, a po prvi se puta vitezovima Hercega Stjepana Kosače pridružuju i rumunski vitezovi iz viteške grupe Ordinul Cavalerilor de Medias.

Petnaest grupa iz naše zemlje i inostranstva (Foto: R. D./Klix.ba) Petnaest grupa iz naše zemlje i inostranstva (Foto: R. D./Klix.ba)


Dolazak su najavile viteške grupa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Rumunije. Ulaznica je 5 KM, a vrijedi za ova dana festivala.
Prijavi grešku


Komentari (269)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...