Šokantno
0

Srednjoškolke sklopile pakt o trudnoći

Sarajevo-x.com
Službenici u školama u Massachusettsu istražuju navode o tzv. “paktu o trudnoći” nakon ogromnog porasta broja tinejdžerki koje očekuju djecu.

Magazin Time je izvijestio da se 17 djevojaka u Srednjoj školi Gloucester, u ogromnom ribarskom gradu sa većinski katoličkim stanovništvom, nalazi u drugom stanju. Ovaj broj je ujedno za četiri puta veći od prošle godine. Sve djevojke imaju 16 godina ili su mlađe.

Direktor škole Joseph Sullivan je izjavio da su prošlog mjeseca službenici uočili povećan broj djevojaka, koje su u školskoj klinici zatražile testove za utvrđivanje trudnoće. Do maja, medicinska sestra je predala oko 150 testova, a neke učenice su se vraćali i nekoliko puta.

“Neke su djevojke bile više uzrujane kada su saznale da nisu trudne”, izjavio je Sullivan.

Nakon ispitivanja polovina djevojaka je priznala da su sklopile pakt sa drugaricama i da su odlučile zatrudnjeti kako bi odgajale djecu zajedno. Time prenosi da su neki od očeva bili muškarci u svojim dvadesetim godinama.

“Otkrili smo da je jedan od očeva dvadesetčetverogodišnji beskućnik”, rekao je Sullivan za magazin.

Baby boom je izazvao zahtjev za boljom kontracepcijom, uključujući i recepte za učenice kojima nije potrebna saglasnost roditelja. Ovaj zahtjev je izazvao tako oštro negodovanje da su predlagači, medicinska sestra i doktor koji su situaciju nazvali “epidemijom tinejdžerske trudnoće”, dali ostavke.

Stopa trudnoće tinejdžerki se u 2006. godini povećala prvi put u 14 godina, ako je suditi po najnovijim brojkama američkog centra za kontrolu oboljenja i prevenciju.

Neki su čak osudili filmove kao što su “Juno” i “Knocked Up”, kao filmove koji se nedvojbeno zalažu za trudnoću, a prikazuju mlade, nevjenčane majke, ili npr. slučaj Jamie Lynn Spears, sedamnaestogodišnje sestre Britney koja je rodila dijete.

Jedna mlada majka i bivša učenica Srednje škole Gloucester, koja drži centar za besplatnu dječiju dnevnu njegu, je izjavila da su joj mnoge trudne učenice prilazile i govorile kako je sretna što ima bebu.

“Tako su sretne što imaju nekoga koga će voljeti bezuslovno”, izjavila je osamnaestogodišnja Amanda Ireland. “Pokušala sam objasniti da je teško osjećati se voljenom kada dijete vrišti za hranom u tri sata ujutro”, rekla je mlada majka.