Zanimljivosti
37

Srbija: Prevario i državu i NASA-u

SRNA
Stefan Veljković
Stefan Veljković
Fizički fakultet u Beogradu podnio je krivičnu prijavu protiv mladog srpskog naučnika Stefana Veljkovića zbog sumnje da je falsifikovanim ocjenama dobio stipendiju, prenio je B92.

Srpski mediji prenijeli su prije mjesec dana da je Veljković kao naučnik i doktorant na Tehnološkom institutu u Cirihu ubijedio NASA da napravi "srpski satelit". On je dobio stipendiju "Dositeja" Fonda za mlade talente u iznosu od 578.000 dinara (više od 5.000 eura), a kao dokumentaciju je podnio, kako tvrdi fakultet, falsifikovane desetke sa ispita koje nikada nije položio.

Dekan Fizičkog fakulteta Ljubiša Zeković istakao je za B92 da su krivičnu prijavu protiv Veljkovića podnijeli krajem prošle nedjelje nakon što su profesori tog fakulteta došli do informacije da je on dobio stipendiju Fonda sa falsifikovanim podacima o položenim ispitima i potpisom prodekana za nastavu Ivana Dojčinovića. 

"Provjerom na fakultetu utvrdili smo da je taj mladić kod nas položio samo sedam ispita i da nema diplomu Fizičkog fakulteta. Obavijestit ćemo i institut u Švajcarskoj", rekao je Zeković, dodajući da se od Fonda za mlade talente očekuje da će preduzeti određene korake i obustaviti stipendiju.

Pažnju zaposlenima na Fizičkom fakultetu skrenuli su studenti koji su u medijima pratili priču o "srpskom satelitu" koji će lansirati NASA. Čim se pojavila sumnja, Fizički fakultet je kontaktirao Fond za mlade talente koji im je dostavio prijavu i dokumentaciju ovog studenta u kojoj se navodi da je položio 25 ispita sa desetkama. 

U Fondu za mlade talente rekli su za B92 da i dalje čekaju dokaze Fizičkog fakulteta, nakon čega će pokrenuti proceduru za povrat sredstava od dodijeljene stipendije.  Veljković je krajem prošle godine bio među 414 stipendista koji su dobili novac od države za školovanje, u njegovom slučaju za doktorske studije na Tehnološkom institutu u Cirihu. 

Povodom ove vijesti, grupa bivših i sadašnjih studenata Beogradskog univerziteta, kao i članovi Društva za promociju i popularizaciju nauke, apelovali su da Univerzitet javno objavi i saopšti listu osoba koje nose diplome BU i napravili Facebook grupu "Inicijativa za otvorene liste".