Popularni napitak
132

Sprite više neće biti u zelenim flašama, poznato je i zašto

B. R.
Izgled nove flaše za Sprite
Izgled nove flaše za Sprite
Sprite, jedan od Coca-Colinih brendova, više se neće puniti u zelenim flašama. Iz kompanije su 27. jula saopćili da će se puniti u potpuno prozirnim flašama.

Kao razlog za to navedeno je nastojanje Coca-Cole da što manje zagađuje okoliš. Plastične flaše, koje se trenutno koriste, sadrže zeleni polietilen tereftalat (PET) - aditiv zbog kojeg se flaše ne mogu reciklirati. Ovim će se doprinijeti smanjenju količine plastičnog otpada.

"Prestankom korištenja obojenih flaša omogućava se bolja reciklaža. Potpuno prozirne flaše Spritea moći će se reciklirati, čime se doprinosi kružnoj ekonomiji", izjavio je Julian Ochoa, direktor kompanije R3CYCLE koja pomaže Coca-Coli u programu reciklaže.

Flaše će biti drugačijeg oblika i na njima će biti redizajnirani Spriteov logo. Na etiketi će ostati prepoznatljiva zelena boja. Najavljeno je da se više neće koristiti zelene flaše ni za druga Coca-Colina pića.

Najpoznatiji proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu je ranije ove sedmice saopćio da je u drugom kvartalu ove godine imao veću zaradu od očekivane, a kao razlog za to istaknuta je velika potražnja, prenosi CNN.

Coca-Cola se dugo kritikuje zbog zagađenja plastikom. U ovoj kompaniji tvrde da ulažu napore kako bi stvarali što manje plastičnog otpada, odnosno kako bi se on što više reciklirao.