Zanimljivosti
0

FOTO / Spektakularne fotografije divljine u pustinji Kalahari

Sarajevo-x.com
Kada neko spomene južnu Afriku vjerovatno odmah pomislite na divljinu i ogromno životinjsko carstvo. Zaljubljenici u takve predjele vjerovatno bi željeli otputovati tamo, posmatrati kraljeve životinja kako samouvjereno koračaju svojom teritorijom, oslušnuti riku slonova i lepet krila velikih ptica... Upravo to je privuklo i fotografa Hannesa Lochnera.

Lochner je dvije godine boravio u pustinji Kalahari, gdje je načinio predivne crno-bijele fotografije divljih zvijeri. Iako je sam teren nepristupačan, divljina opasna i nemilosrdna, fotograf je želio ispuniti svoju životnu želju i objektivom svog aparata zabilježiti život zvijeri u tom području.

"Kalahari je veoma dramatično i upečatljivo mjesto za fotografisanje divljine. To je sušno, prašnjavo i okrutno područje u kojem preživljavaju samo najjači", kazao je 38-godišnji fotograf.

Lochner je samouki fotograf koji se tim poslom profesionalno počeo baviti prije četiri godine. Vješt je, kaže, u svim stilovima fotografije, ali najviše mu se dopada raditi crno-bijele fotografije.

"Trudim se da se na mojim fotografijama vide emocije, osjećaji i karakter životinja. Crno-bijele fotografije to omogućavaju jer na njima se vide emocije koje isijavaju iz očiju životinja", istakao je Lochner.

Pustinja Kalahari prostire se na većem dijelu Bocvane i dijelovima Nambije i Južnoafričke Republike. Bazen pustinje doseže duboko u teritoriju Angole, Zambije i Zimbabvea. Pustinja Kalahari bogata je biljnim i životinjskim svijetom zahvaljujući povremenim kišama tokom zime i proljeća, ali i zbog močvarnog područja u sjevernom kraju.

Fotografije koje je načinio fotograf Lochner u javnosti će se naći u limitiranom broju, tačnije samo 20 njegovih fotografija će biti u prodaji.

Inače, fotograf, koji je porijeklom iz Južnoafričke Republike već je objavio dvije knjige, te ističe kako je fotografisanje njegova velika ljubav uprkos tome što je to opasan posao.

Naime, do sada su ga škorpije uštinule čak 16 puta.

"Spreman sam proći kroz sve samo da načinim dobru fotografiju. Cijeli dan ću provesti napolju radeći. Ponekad i po 20 sati radim i uopće mi se ne ide kući. Fotografisanje i ne smatram poslom, to je zadovoljstvo“ kazao je Lochner, objavio je "Daily Mail".