Zanimljivosti
49

Španski državni službenik šest godina nije dolazio na posao

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Državni službenik u Španiji nije se pojavljivao na poslu najmanje šest godina, a to je otkriveno kada je stekao pravo na nagradu za dugogodišnju službu.

Joaquin Garcia (69) je nakon ovog nevjerovatnog poteza kažnjen sa 27.000 eura.

Njegov posao bio je da nadgleda izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u međuvremenu se penzionisao. Negirao je sve optužbe i istakao kako je žrtva medijskog linča. Branio se kako je na radnom mjestu bio žrtva zbog političkog angažmana njegove porodice te je premješten u fabriku vode, gdje nije bilo nikakvog posla.

Španske novine su ovog muškarca iz grada Cadiza nazvale "fantomskim službenikom", a šef kompanije je na sudu priznao da Garciju nije vidio godinama uprkos tome što mu je kancelarija bila preko puta njegove. Slučajem su se pozabavili tek kada su ga potražili kako bi mu uručili plaketu za 20 godina radnog staža.

Ljudi koji su mu bili bliski priznali su da ga nisu željeli prijaviti jer ima porodicu koju izdržava, a također su bili i zabrinuti da u tim godinama ne bi uspio pronaći novi posao. Kazali su da je on svaki dan odlazio na posao, iako ne puno radno vrijeme, te da se posvetio čitanju literature iz oblasti filozofije.