|

Španjolka se proglasila vlasnicom Sunca

Španjolka se proglasila vlasnicom Sunca
0
F
FENA
26.11.2010. u 20:57
22
komentara
0

dijeljenja
Španjolka se proglasila vlasnicom Sunca
Nakon milijarde godina, sada Sunce pripada jednoj Španjolki pošto se ona pred notarom proglasila vlasnicom zvijezde, saopćio je na svojoj internetskoj stranici regionalni dnevni list La Voz de Galicia.
"Ja sam vlasnica Sunca, zvijezde spektralnog tipa G2 koja se nalazi u središtu sunčevog sistema, na prosječnoj udaljenosti od zemlje oko 149,6 miliona kilometara...“, piše u dokumentu notara na kojeg se oslanja dnevni list i čiju je informaciju preuzela španska štampa.

Neodlučnost je notara natjerala da konsultira profesionalnog kolegu prije nego se sastavi notarski akt, navodi La Voz de Galicia.

Novi vlasnik Sunca, Angelesa Duran, objasnila je za časopis da postoji jedna međunarodna konvencija koja zabranjuje državama da budu vlasnici planeta.

Konvencija se ne odnosi na pojedince "i postoji jedan Amerikanac koji je podnio kod notara dokument za dobijanje vlasništva nad Mjesecom i gotovo svim planetama, ali ne i nad Suncem“, izjavila je ona za list.

Duran, koja živi u galicijskoj općini Salvaterra de Mino, na sjeverozapadu Španije, potvrdila je da je postala vlasnica solarne zvijezde "prema pravu korištenja“ i "zato što ne postoji ni jedan poznati vlasnik već pet milijardi godina“.

La Voz de Galicia podsjeća da vlasnica Sunca odsada treba upisati svoju imovinu u španski katastar, ali da je on organ "koji nema kompetencije nad solarnim sistemom“.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...