Španija: Referendum u selu Štrumfova

S
SRNA
18.12.2011. u 19:43
0
12
Španija: Referendum u selu Štrumfova
0
Španija: Referendum u selu Štrumfova Špansko selo Juzcar
Mještani španskog sela Juzcara , čije su kuće u potpunosti obojene u plavo za potrebe snimanja filma Štrumfovi, danas se na referendumu izjašnjavaju da li će njihovi domovi i dalje ostati u istoj boji ili će biti vraćeni u prethodno stanje.
Prije šest mjeseci sve tamošnje kuće su ofarbane u plavo pošto je selo odabrano za snimanje filma Štrumfovi. Time je ovo mjesto i zvanično postalo prvo "štrumfovsko selo".

Kompanija Sony, koja je snimala film, obećala je da će po završetku rada kuće ponovo biti ofarbane u bijelo, što je tipična boja kuća na jugu Španije.

Međutim, 250 mještana izjasnit će se o tome da li žele da zadrže neuobičajeni izgled kuća, jer je selo nakon snimanja postalo velika turistička atrakcija, privukavši više od 80.000 posjetilaca.

Predsjednik lokalne mjesne zajednice David Fernandez Tirado, koji je dobio i nadimak "Veliki Štrumf", rekao je da bi od zadržavanja plave boje kuća imali višestruku korist, pošto bi se njihovo mjesto razlikovalo od ostalih na jugu ove zemlje.

"To je ogroman podstrek lokalnoj ekonomiji, našoj sreći, snovima i zaposlenju. Zahvaljujući tome što su nam kuće ofarbane u plavo, poznati smo širom svijeta", rekao je on španskim medijima.

Za farbanje sela u plavo zatražena je posebna dozvola od regionalnih vlasti Andaluzije, kao i od lokalnog biskupa, jer je čak i crkva sada u azurnoj boji.

Rezultati referenduma bit će saopšteni krajem sedmice.


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: