Lik podsjeća na Alfa Gernetta
0

FOTO / Snimljena površina Marsa na kojoj je ljudsko lice

Sarajevo-x.com
Na površini Marsa je ponovo otkriven otisak koji liči na ljudsko lice. Britanski mediji pišu kako se na snimku može primijetiti da lik neodoljivo podsjeća na legendarnog "galamdžiju", poznato lice s britanskih televizija, Alfa Gernetta.
Lik koji podsjeća na komičara snimljen je u okviru misije Mars Express. "Lice na Marsu" je snimljeno i 1976. godine, kada su dvije letjelice Viking, bez ljudske posade, ušle u stazu oko Marsa.

Svaka je letjelica na površinu Marsa spustila lender, dok su orbiteri, putem radija poslali nazad na Zemlju 60.000 fotografija površine Marsa. Nedugo nakon što su orbiteri započeli svoju misiju, naučnici iz programa Viking su primijetili fotografiju četvrtastog oblika, dugu nekoliko kilometara, koja podsjeća na ljudsko lice.

Naučnici su tada proslijedili snimak novinarima, više kao dobru šalu. Istraživači i novinari prepoznali su lice kao jednu neobičnu stjenovitu formaciju nastalu erozijom. Vrlo mali ugao na fotografiji učinio je da stjenovita naslaga liči ljudskom licu.

Tri godine kasnije dva naučnika, stručnjaka za kompjutere, bez posebnog iskustva u geologiji Marsa, radeći po ugovoru za NASA-u, naišli su na fotografiju pretražujući Vikingovu arhivu. Eksperimentirali su s jednim programom za uvećavanje fotografija i zaključili da "lice" nije nastalo prirodnim putem.

Godine 2008. je snimljena i fotografija na kojoj se vidi popularni stilizirani "smiley". Eksperti su tada objasnili da se jednostavno radi o takvoj formaciji stijena.