Zanimljiv scenarij
14

Snimak star skoro 10 godina dočarava kako engleski jezik zvuči onima koji ga ne govore

DP
Zahvaljujući internetu i popularnosti multimedijalnih sadržaja koji potiču iz zemalja poput SAD-a, Velike Britanije, Kanade i Australije, većina ljudi danas govori engleski u nekoj mjeri. Upravo zbog toga je zanimljivo čuti kako ovaj jezik zvuči onima koji ga baš i ne razumiju.

Kratak film iz 2011. po imenu Skwerl na YouTubeu ima preko 47 i po miliona pregleda. Tvorci su dvojac Brian Fairbairn i Karl Eccleston čija je namjera bila istražiti kako njihov materinji jezik zvuči onima koji ga ne govore, prenosi portal indy100.

Snimak počinje u kuhinji gdje žena svom partneru priprema večeru. Razgovor između njih ubrzo eskalira. Zanimljivo je da njihov izmišljeni govor neodoljivo asocira na likove iz kompjuterske igrice Sims.

Fairbairn i Eccleston su nastojali izvrnuti redoslijed postojećih riječi, dodajući greške u pisanju i gramatici, kako bi dobili svoj kvazi-jezik. Na snimci se čuju pojedine riječi i izrazi tipični za engleski jezik, a priča između posvađanog para se može donekle pratiti na osnovi govora tijela i neverbalne komunikacije likova.

Tvorci kratkog filma su prije pet godina objavili i scenarij, tako da ga svako može prelistati i sam se okušati u kvazi-engleskom. Scenariju možete pristupiti ovdje.