Gužve i čekanja
50

Snimak prelaska granice iz 1984. godine izazvao rasprave: Je li prije bilo bolje ili gore?

N. O.
Screenshot/HRT
Screenshot/HRT
HRT podijelio je isječak koji prikazuje kako je izgledao prelazak granice 1984. godine, a koji je potom izazvao rasprave jesu li gužve i čekanja u prošlosti bile gore u odnosu na one danas.

U spomenutom prilogu može se čuti narator dok govori: "Bilo je primjedbi na duga čekanja i stroge preglede na graničnoj crti što mnoge potencijalne goste odvraća od želje da nam dođu u goste".

Novinarska ekipa je odlučila provjeriti ove navode te su za jedan sat izbrojali 240 automobila koji su prešli granicu, navodeći u prilogu da to praktično znači da pregled svakog automobila u prosjeku traje tri minute.

"No s carinom i carinicima i dalje nemamo sreće, šef carinske ispostave odbio je dati izjavu i to zabranio svojim službenicima. Čini se tako da su usluge, turizam i informacija briga jednih, a carina i carinarnica stvar drugih. Kao da ovu zemlju ne činimo svi zajedno", požalio se dalje novinar u prilogu.

Na snimku su prikazani detaljni pregledi putnika, a u TV prilogu napominju: "Carinarnica nije nikakav bauk ni tajna, problemi - ako ih ima - nastaju zbog nedovoljnog poznavanja propisa".

Također, podijelili su savjet radnicima u inostranstvu da se prije povratka u domovinu raspitaju za sve potrebne dokumente jer će tako izbjeći dodatna čekanja i rizik dodatnih troškova.

Još jednu napomenu imali su na kraju za carinike: "Oni bi s više susretljivosti trebali obavljati svoje poslove. Samo tako njihov ponekad neljubazan postupak ne bi izazivao veće probleme od propisa kojih se i oni i građani moraju pridržavati".

Spomenuti snimak izazvao je brojne reakcije, kao i raspravu je li prije bila bolja situacija u odnosu na sad. Oni koji se sjećaju uslova i prelazaka granice u vrijeme bivše Jugoslavije tvrde da su čekanja bila mnogo duža, dok ima i onih koji tvrde da su danas propisi i procedura pogotovo pri ulasku u Hrvatsku iz BiH mnogo gori.