Kina
0

Službenici lažirali fotografije ugroženih tigrova

Sarajevo-x.com
Foto: Telegraph
Foto: Telegraph
Kineski državni službenici su otpušteni s posla jer su javnosti predočili set lažnih fotografija, koje prikazuju ugroženu vrstu tigrova koje decenijama niko nije vidio. Sudeći po ovim fotografijama, tigrovi su živi, zdravi i bezbrižni.

Službenici šumarstva u okrugu Zhenping na sjeveru pokrajine Shaanxi su objavili fotografije tigra u šumskom okruženju, tvrdivši da fotografije predstavljaju dokaz o postojanju južnokineskog tigra.

Lokalni farmer, koji je izradio fotografiju, nagrađen je iznosom od 1.450 američkih dolara. Službenici su, kako izvještava novinska agencija Xinhua, naknadno priznali da se radi o lažnim fotografijama.

Vlasti pokrajine Shaanxi su najavili da je 13 lokalnih službenika, uključujući Zhua Julonga, zamjenika direktora odjela za šumarstvo, i Wanga Wanyuna, vodećeg službenika za divlje životinje, otpušteno.

Zhou Zhenglong, farmer koji je tvrdio da je fotografisao koristeći se digitalnom kamerom, uhapšen je pod sumnjom da je počinio krivično djelo. Prevara je razotkrivena nakon što je policija zaplijenila fotografiju tigra, koju je Zhou posudio od farmera iz drugog sela.

Službenici šumarstva su nastojali prikazati južnokineskog tigra u rezervatu. Fotografije su bile iskorištene u reklamne svrhe njihove kampanje za zaštitu životinja. Sumnja u vezi sa autentičnošću fotografija se javila uporedo sa objavljivanjem fotografija u državnom novinskom listu prošle godine.

Posljednji put je jedan divlji južnokineski tigar uočen 1964. godine. Dugo je vladalo mišljenje da se između 20 i 30 tigrova krije u divljini. Nijedan tigar, međutim, nije već decenijama uočen.

Južnokineski tigar, koji je obitavao na jugu i u središnjem dijelu Kine, je jedan od šest preostalih podvrsta tigrova.