Zanimljivo istraživanje
16

Slučajevi masturbacije zabilježeni prije 40 miliona godina: Ovo je drevno i razvijeno ponašanje

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Biolozi koji se bave evolucijom pronašli su porijeklo masturbacije među drevnim primatima koji su živjeli na Zemlji prije 40 miliona godina.

Kako bi rekonstruisali historiju tog čina, britanski naučnici su prikupili brojne publikacije, bilješke o masturbiranju primata od drugih naučnika iz oblasti zoologije. Potom su preslikali informacije na evolucijska stabla primata, otkrivši tako da je ova aktivnost došla s vremenom.

"Ono što možemo reći je da je ovo ponašanje bilo prisutno 40 miliona godina kod zajedničkog pretka svih majmuna i čovjekolikih majmuna. Nije da su se neke vrste jednog dana probudile i počele to raditi. Ovo je drevno, razvijeno ponašanje", navodi naučnica Matilda Brindle, voditeljica studije na Univerzitetu u Londonu.

U publikaciji Proceedings of the Royal Society B, tim naučnika opisuje kako je masturbacija postala uobičajena među primatima svih spolova i dobi, ali nije poznato zašto je evoluirala prije više od 40 miliona godina.

Naučnica Brindle navodi da je ovo uobičajeno ponašanje u životinjskom svijetu da je zbunjujuće kako do sada niko nije istražio na ovom polju. Navodi da je masturbacija savršeno prirodno ponašanje koje ima i svoje zdravstvene prednosti.