Zanimljivosti
2

Slovenac se dva mjeseca zdravo hranio trošeći euro dnevno

FENA
Ljubljančanin Aleš Cerin, farmakolog i otac četvero djece, dokazao je tokom dva posljednja mjeseca da se može zdravo hraniti uz trošak od samo jednog eura dnevno.

Želeći promovisati skroman i jednostavan život te utiecati na povećanje svijesti o globalnom siromaštvu, s jedne, i pretjeranoj potrošnji zemalja Zapada, s druge strane, Cerin je tokom dva mjeseca uglavnom živio od voća i povrća iz vlastite bašte, prenosi Reuters.

On se hranio domaćim jabukama, kao i prasom, endivijom, grahom, zelenom salatom i paprikama. Od pića je koristio vodu, biljne čajeve, dok je mlijeko kupovao na obližnjoj farmi. Zeleni čaj je ocijenjen kao suviše skup za smanjeni budžet. Nije kupovan ni sir, koji je mu je najviše nedostajao.

Cerin je inače sam spravljao jogurt, žitarice i mijesio kruh, a kesten skupljan u obližnjoj šumi je imao značajno mjesto u prehrani.

Vozeći svakodnevno bicikl i džogirajući tri puta sedmično, Cerin je sve vrijeme prakticirao uobičajeni sportski način života. Nakon što je za dva mjeseca oslabio četiri kilograma, on je izjavio da nema nikakvih zdravstvenih problema, štoviše da se nikad u životu nije bolje osjećao.

Planira nastaviti s umjerenim i zdravim obrocima i ubuduće nadajući se da će i neki drugi ljudi prihvatiti njegov način života.

U intervjuu Reutersu Cerin je ukazao na podatak da obitelji u razvijenim zemljama na hranu troše 400 puta više novca nego one u nerazvijenom svijetu. Ukoliko bi cijeli svijet trebao konzumirati prehrambenih proizvoda koliko zapadnjaci, država bi morala biti šest puta veća da bi se proizvelo dovoljno hrane.

"Globalna kriza pokazuje da svijet ne može nastaviti ovako. Imamo problem s terorizmom i zbog toga što nas dobar dio svijeta ne voli zbog naše pohlepe", upozorio je Cerin.

Slovenija je prva od bivših komunističkih zemalja postala članica eurozone 2007. godine. Bruto domaći proizvod te zemlje po stanovniku doseže 86 posto prosjeka EU-a, a prosječna bruto plaća je oko 1.500 eura mjesečno.