{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slonovi u aritmetici pametniji od ljudi

S
22.8.2008. u 20:59
0
9
Slonovi u aritmetici pametniji od ljudi
0
Slonovi u aritmetici pametniji od ljudi
Novo istraživanje sprovedeno u Japanu pokazalo je da su slonovi, kada se radi o aritmetici, pametniji od ljudi, piše britanski list Sun.
Kako bi pokazali da su slonovi skloni aritmetici, grani matematike koja proučava računske operacije s brojevima, naučnici su napravili poseban test.

Test se sastojao od ubacivanja različitog broj jabuka u dvije kante koje su se nalazile ispred životinja. Naučnici su pratili koliko često će slonovi izabrati kantu sa najviše voća. Da bi slonovima zakomplicirali situaciju ponekada su ubacivali više od jedne jabuke u kantu, a nekada i tri ili četiri jabuke. Tako su željeli natjerati slonove da u svojim glavama pamte koliko je jabuka ubačeno.

Istraživanje je pokazalo da su slonovi u 74% slučajeva izabrali kantu s najviše jabuka. Jedan je od slonova, Asyha iz Azije, ostvarila nejvjerovatan rezultat izabravši u 87% slučajeva kantu s najviše jabuka.

Testovi su snimani kamerom, kako bi se isti test mogao ponoviti na ljudima. Takmičari u matematici, na kojima je test izvršen, u 67% slučajeva izabrali su kantu s najviše jabuka.

Za ovo iznenađujuće otkriće zaslužna je je doktorica Naoko Irie sa Univerziteta u Tokiju, a koristila je slonove iz gradskog zoološkog vrta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: