Bit će vraćena vlasnicima
12

Slika koju su ukrali nacisti pronađena u muzeju u New Yorku

D. B.
Slika koju su nacisti oduzeli od jevrejske porodice u Njemačkoj 1933. godine pronađena je u muzeju u New Yorku, javlja BBC.

Umjetničko djelo nazvano Winter, koje je naslikao američki umjetnik Gari Melchers, bilo je izloženo u muzeju Arkell, a prepoznato je u septembru.

Prije nego su ga nacisti ukrali, pripadalo je njemačko-jevrejskom izdavaču i filantropu Rudolfu Mosseu. Sliku sada čuva FBI, a u konačnici će biti vraćena porodici Mosse.

Slika je pronađena u sklopu međunarodne akcije čiji je cilj pronaći umjetnička djela koja su ukrali nacisti.

Sliku Winter je Mosse kupio 1900. godine na Umjetničkoj izložbi Great Berlin. Nacisti su je ukrali zajedno s ostatkom kolekcije koja je pripadala porodici Mosse nakon što su oni pobjegli iz Njemačke.

Nacisti su progonili pomenutu porodicu jer se radi i Jevrejima, ali i zbog toga što su članovi porodice bili povezani s novinama Berliner Tageblatte koje su kritikovale nacističku partiju.

Sliku je 1934. godine kupio američki industrijalist Bartlett Arkell od njujorške galerije te je ona bila dio njegove lične kolekcije prije nego je premještena u muzej koji nosi njegovo ime.