Zanimljivosti
0

VIDEO / Slijepi Steve Mahan za upravljačem automobila

SRNA
Amerikanac Steve Mahan iz Californije postao je prvi slijepi čovjek koji je sjeo za upravljač samovoznog automobila na putu.

Mahan je "vozio" duž pažljivo planirane rute na svojoj prvoj samostalnoj vožnji nakon gubitka 95 posto vida, zaustavljajući se kod restorana Taco Bell i uzimajući odjeću sa hemijskog čišćenja u posebno adaptiranoj Toyoti Prius. Automobil je posebno podesila američka kompanija Google.

"Ovo bi mi promijenilo život jer mi daje nezavisnost i fleksibilnost da odlazim na mjesta na koja želim ili treba da idem", rekao je Mahan nakon vožnje.

Posebno podešeno vozilo za slijepe opremljeno je  ključnim dijelom opreme laserskim tragačam koji učitava okolinu i odgovara na signale GPS-a. Cijena automobila je 70.000 dolara.

"Još ima mnogo da se radi na dizajnu i da se obavi mnoštvo proba, ali sada smo bezbjedno okončali više od 300.000 kilometara vožnje navođene kompjuterom", navodi Google u saopštenju.

Iz kompanije navode da su tokom projekta prikupili vrijedna iskustva i  stekli  veliki broj pristalica.
Vlasti širom svijeta počele su sa pripremama planova za omogućavanje kretanja samovoznih automobila. Tokom prošlog mjeseca, država  Nevada je  postala  prva  u SAD koja je legalizovala samovozna vozila.