Bugarska
0

Slijepi miševi se vraćaju u pećinu nakon snimanja "Plaćenika 2"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U pećini Devetaška u Bugarskoj utrostručen je broj slijepih miševa, godinu dana nakon što je na toj lokaciji snimljen američki film "Plaćenici 2" /The Expendables 2/.

Stručnjaci Centra za istraživanje i zaštitu slijepih miševa pri Bugarskoj akademiji nauka izborojali su 30.880 slijepih miševa, a prošle godine u novembru, na kraju snimanja filma, bilo ih je 10.400.

"Da li su slijepi miševi napustili pećinu tokom snimanja, nije poznato", izjavio je Bojan Petrov iz Centra za istraživanje i zaštitu slepih miševa. Stručnjaci su upozorili da su aktivnosti holivudske produkcije u pećini bili štetni za slijepe miševe.

Bugarski ministar za zaštitu životne sredine Nona Karadžova neće preduzimati nikave aministrativne mjere protiv inspekcije u Plevenu koja je dozvolila snimanje filma, uprkos odluci suda da snimanje nije smjelo da se dozvoli jer je buka ugrozila na hiljade slijepih miševa u stanju hibernacije.

Američki film "Plaćenici 2", za koji je obezbijeđeno sto miliona eura, sniman je prošle godine na više lokacija u Bugarskoj. Amerikacni su se tokom snimanja u Bugarskoj, osim sa slijepim miševima, suočili i sa težim problemima, pošto je jedan kaskader poginuo, a drugi je povrijeđen tokom snimanja scene u kojoj je bilo i eksplozija na brani jezera Ognjanovo na jugozapadu zemlje.