Prisjećamo se
31

Slavne osobe iz svijeta koje su nas napustile u 2022. godini

L. R.
Ovo su samo neke od slavnih osoba koje su nas napustile u 2022. godini (Foto: Facebook)
Ovo su samo neke od slavnih osoba koje su nas napustile u 2022. godini (Foto: Facebook)
U prošloj godini napustile su nas mnoge slavne ličnosti iz različitih sfera djelovanja, a neke od njih i mnogo ranije nego što smo očekivali.
Na početku 2022. godine napustio nas je američki komičar i glumac Bob Saget, najpoznatiji po ulozi Dannyja Tannera u seriji "Puna kuća" i kao voditelj emisije "America's Funniest Home Videos". Također, napustio nas je još jedan komičar i glumac Louie Anderson.

U februaru su nas napustili režiser Ivan Reitman, najpoznatiji po filmovima "Istjerivači duhova" i košarkaški trener Bill Fitch, koji je tvorac čuvenih Boston Celticsa i trener koji je trenirao i jugoslovenskog košarkaša Dražena Petrovića.

U martu smo se oprostili od kreatora takozvanog GIF-a, Stephena Willhitea i pedestogodišnjeg bubnjara Foo Fightersa - Taylora Hawkinsa. U martu nas je, nažalost napustio i oskarovac William Hurt poznat po ulogama u Marvelovim filmovima.

April je obilježila smrt dizajnera "Nike Air Jordan" tenisica Petera Moora. Također, umrle su i dvije glumice Liz Sheridan i Estelle Harris, a interesanto je što su obje glumile majke glavnim ulogama u poznatoj seriji "Seinfeld".

Krajem maja preminuli su i Thomas S. Murphy, direktor televizijskog programa te glavni i izvršni direktor "Capital Cities" Dan poslije, 26. maja napustio nas je i američki glumac Ray Liotta, koji je bio zvijezda filmova "Goodfellas" i "Field of dreams".

U ljetnim mjesecima, preminule su mnoge osobe različitih životnih dobi, a jedna od neočekivanih je svakako prerana smrt tridesetogodišnje glumice i modela Carlbi Dean, koja je bh. javnosti poznata po ulozi u filmu "Trougao tuge", koji je prikazan na otvaranju SFF-a 2022. godine.

Bivša žena Donalda Trumpa , Ivana Trump preminula je usljed povreda torza uzrokovanih padom niz stepenice, a napustio nas je i kreator "Yu - Gi - Oh!" serijala za djecu - Kazuki Takahashi.

Glumac poznat po ulozi u kultnom fimu "Kum" - James Cann preminuo je 83. godini života, a nedugo nakon njega preminula je i glumica Nichelle Nichols iz "Zvjezdanih staza". U augustu je preminuo sovjetski lider Mihail Gorbačov.

Najveću pažnju izazvala je smrt britanske kraljice Elizabete II u septembru. Umrla je prirodnom smrću 8. septembra u 97. godini. Na sahrani su prisustvovale mnoge javne ličnosti, a ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je svojim dolaskom odala počast kraljici.

Smrt repera Coolia, tvorca poznatog hita "Gangsta Paradise" iznenadila je mnoge ličnosti iz svijeta muzike, a javnost će također pamtiti i prerani odlazak tridesetčetverogodišnjeg pjevača i repera Aarona Cartera, koji je mlađi brat popularnog pjevača grupe "Backstreet Boys" - Nicka Cartera.

Također, informacija koja je potresla generacije koje su voljele filmove o Harryju Potteru, je svakako smrt "čuvenog Hagrida" odnosno glumca Robbieja Coltranea. Coltrane se početkom 2022. godine pojavio u dokumentarcu o ovom svjetskom serijalu i rekao kako on neće biti zauvijek biti tu, ali njegovi unuci i porodicu imat će uspomenu na njega upravo kroz ulogu Hagrida.

I na kraju godine, napustili su nas bivši papa Benedikt XVI, britanski muzičar Maxi Jazz, novinarka Barbara Wallters, dizajnerica Vivien Westwood i čuveni nogometaš Pele.