Zanimljivosti
0

Skupocjeni satovi od dijelova Titanika

FENA
Dijelovi olupine "Titanika" ugrađeni su u najnoviju liniju skupocjenih švajcarskih satova u znak sjećanja na čuveni putnički brod koji je tragično potonuo prije tačno 95 godina.

Kompanija "Roman Žerom" iz Ženeve predstavila je ove sedmice svoju ekskluzivnu kolekciju satova "Titanic-DNA" na najvećem sajmu satova i nakita koji se svake godine održava u Bazelu.

"Veoma su luksuzni i veoma skupi", kazao je predsjednik kompanije, navodeći da su satovi namjenjeni prevashodno kolekcionarima i bogatim kupcima.

Olupina Titanika, nekada najvećeg putničkog broda na svijetu koji je potonuo 1912. godine kada je udario u santu leda tokom svog prvog putovanja od engleske luke Sauthempton do New Yorka, nađena je na dnu okeana tek 1985. godine.

Prije desetak godina stavljena je pod zaštitu ali mnogi dijelovi su skinuti sa nje tokom prvih podvodnih istraživanja.

Za izradu satova, čija se cijena kreće od 7.800 do 173.100 dolara, upotrebljen je dio trupa težak 1,5 kilograma koji je izvučen iz okeana 1991. godine.

Kompanija namjerava da izradi 2.012 satova i tako 2012. godine obilježi 100-godišnjicu potonuća Titanika, tragedije u kojoj je život izgubilo 1.523 od 2.228 putnika i članova posade.