Bizarna kolekcija
8

Skupljao vatu iz pupka za Guinnessa

Sarajevo-x.com
Iako se godinama bavi ovim hobijem, bibliotekar Graham Barker ne može se baš pohvaliti prijateljima svojom kolekcijom. Razlog za to je što Graham svakog dana u posljednjih 26 godina prikuplja pamučna vlakna koja mu od odjeće ostanu u pupku.

Dosad je skupio 22,1 gram vate, te ušao u Guinnessovu Knjigu rekorda. Počeo je razmišljati da napuni jastuk svojom bizarnom kolekcijom.

Dijelove prikupljenog pamuka Australac iz Pertha čuva u različitim teglama, zavisno od boje, a boja vlakana koje izvuče zavise od boje odjeće koju je nosio i boje peškira kojim se brisao tog dana.

"Primijetio sam pamučna vlakna u svom pupku i postao sam znatiželjan koliko toga jedna osoba može prikupiti", ispričao je za "Daily Mail" 45-godišnjak. "Odlučio sam da ga skupljam neko vrijeme da bih to i vidio. Imao sam praznu teglicu uz sebe. To je sve. Nije u pitanju neka opsesija niti veliki plan, samo znatiželja."

Dodao je i da vlakna ne postaju buđava niti ružno mirišu. Barker je tri velike tegle koje je prikupio prodao jednom muzeju, a sada prikuplja četvrtu.

Većina ljudi na njegov hobi pozitivno reaguje. Nekima je to zabavno, drugi su iznenađeni, a samo nekoliko njih, uglavnom žena, ustuknulo je, vjerujući da su pamučna vlakna iz pupka užasna.

"Prikupljanje toga ne predstavlja neki značajan dio mog života, tako da u osnovi ne razgovaram o tome niti druge ispitujem", kaže Australac. "Prestat ću sa skupljanjem kad fizički ne budem u stanju to činiti."