Trebate pomoć pri parkiranju?
0

FOTO / Skulptura koja vas podsjeća na dane djetinjstva

Sarajevo-x.com
Pronaći odgovarajuće mjesto za parking i "smjestiti" svog četverotočkaša zna ponekad biti jako teško, te su svi vozači barem jednom pomislili kako bi im dobrodošla pomoć. Frazu <i>I need a hand</i> (Trebam ruku, doslovno, odnosno - potrebna mi je pomoć) italijanski umjetnik Lorenzo Quinn shvatio je bukvalno.

U londonskom parku Lane umjetnik je postavio četiri metra visoku skulpturu nazvanu "Vroom Vroom". Riječ je o automobilu Fiat 500 kojim se dijete igra, tako da je prikazana velika dječija ruka koja drži automobil i upravlja njime.

Skulptura je postavljena povodom festivala City of Sculpture, a Quinn, sin umrlog glumca Anthonyja Quinna, je istakao da je cilj skulpture podsjetiti ljude na djetinjstvo, djetinje radosti i uzbuđenja.

"Vroom Vroom predstavlja dio moje nezavisnosti, slobode i odrastanja. Fiat 500 je prvi automobil koji sam kupio od svog novca, odnosno svojim radom. Radio sam naporno, ali bio sam presretan kada sam kupio vozilo. Dobio sam nešto što sam zaista želio i to svojim radom", ispričao je Quinn, dodavši da je to bio dan kada je odrastao i više nije ovisio o svojim roditljima.

Kako je istakao umjetnik, godinama i najviše zbog društvenih pritisaka ljude više ne uzbuđuju sitnice i ne čine ih radosnim.

"Jednostavno zaboravimo ono dijete u nama, a ova skulptura predstavlja upravo tu nevinost, radost i uzbuđenje zbog malih stvari", ispričao je Quinn za Daily Mail.

Umjetnička instalacija "Vroom Vroom" predstavjena je tokom ljeta u Španiji, a nakon Engleske bit će predstavjena i u Abu Dhabiju.