Veliki problem zemlje
0

Škoti godišnje popiju 46 boca votke

SRNA
Odrasle osobe u Škotskoj popiju godišnje količinu alkohola jednaku 46 boca votke, rezultati su novog istraživanja, javlja BBC.

Istraživanje je bazirano na podacima o prodaji koje je analiziralo škotsko Ministarstvo zdravlja.

Prema ovim podacima prodaja od septembra 2008. do septembra 2009. godine iznosila je oko 12,2 litra čistog alkohola po osobi iznad 18 godina starosti.

Škotska Vlada saopštila je da se ti podaci jednaki količini od oko 130 boca vina po osobi.

Novi podaci pojavili su se u javnosti dok Vlada pokušava da isposluje najnižu cijenu alkohola kako bi riješila problem prevelikog konzumiranja.

U Škotskoj je prošle godine prodato 50,5 miliona litara čistog alkohola, što je dovoljno za svaku osobu iznad 18 godina da prekorači sedmično preporučenu količinu.

Škoti  su popili  25 odsto više alkohola po glavi nego  Englezi i  Velšani, koji su istom periodu popili 9,7 litara  po osobi.
Sedmična prosječna prodaja u Škotskoj bila je 26,5 jedinica po osobi što je jedanko količini od tri boce vina.

U Engleskoj i Welsu  taj broj iznosi 21,8  jednica, što je malo više od preporučene sedmične količine za muškarca.

"Moramo razmotriti radikalne mjere da smanjimo problem konzumiranja alkohola  ali minimalna cijena nije odgovor", kaže Jackie Baillie, portparol škotskih laburista.

Prema njenom mišljenju konzumiranje alkohola je najvažniji zdravstveni problem sa kojim sa Škotska danas suočava.

"Perijedlog o najnižoj cijeni alkohola samo će povećati profit supermarketima, ali neće  ništa donijeti da se poveća broj policajaca ili za liječenje od alkohola", kaže Baillieva.

Ona je dodala da se mora naći bolje rješenje koje uključuje formiranje komisije koja će eliminisati jeftini alkohol i baviti se prekomjernim konzumiranjem alkohola.
Škotski sekretar za zdravstvo Nicola Sturgeon rekla je da je krajnje vrijeme da se kritičari najniže cijene "probude" i uvide koliko je veliki problem alkohol u Škotskoj.

"Svi dokazi upućuju da je veliki porast konzumiranja alkohola u Škotskoj posljednjih decenija tijesno povezan sa padom cijene pića koje je relativno jeftino", rekla je ona.

Sturgeonova je dodala da kao posljedicu toga Škotska sada ima veliki problem  u smislu posljedica ispijanja alkohola na zdravlje, porast kriminala i lošu ekonomsku produktivnost  zbog koje se bilježe gubici u milijardama, a  koje plaćaju svi Škoti.

"Trenutno niko ne može da spriječi supermarkete da prodaju alkohol jeftinije od flaširane vode i zbog toga je moguće lako prekoračiti dozvoljenu sedmičnu količinu alkohola za manje od 3,50 funti", rekla je ona.