Amerikanki ispunjena želja
0

Školsku diplomu dobila za 100-ti rođendan

Sarajevo-x.com
Za svoj stoti rođendan baka Mary Arnott iz New Yorka dobila je njoj najzanačjniji poklon – školsku diplomu.

Naime, prije osamdeset godina Mary Arnott, iako je bila odlična učenica, morala je prekinuti školovanje kako bi se starala o braći i sestrama nakon smrti majke.

Godinama ih je odgajala, brinula o njima, zatim 'započela' sa sopstvenim životom no nikada nije uspjela ispuniti svoj životni san - dobiti školsku diplomu.

No nedavno, nakon što su čuli potresnu priču sada stogodišnje bake, čelni ljudi ženske katoličke gimnazije St. Peter, koju je Mary pohađala prije 80 godina, odlučili su dodijeliti joj počasnu diplomu.

"Napokon sam dobila diplomu. To je nešto najznačajnije u cijelom mom životu“, kazala je Mary.

Mary je voljela ići u školu i čak i danas se sjeća svih imena kolegica iz razreda. No, nakon smrti majke ona je morala preuzeti brigu o braći i sestri, kojih je bilo čak 12.

"Kada sam napustila školu nisam mislila da je to nešto toliko 'strašno', no kasnije sam shvatila koliko bi mi značilo da sam ostala i završila školu“, kazala je Mary.

Nekoliko godina kasnije Arnottova je upisala večernju školu, te je po završetku radila kao sekretarica u jednoj formi.

U njenom životu je bilo mnogu uspona i padova. U samo nekoliko mjeseci izgubila je supruga, a zatim i 30-godišnjeg sina. Živjela je i dobro i loše, proputovala je skoro cijeli svijet, ali je uvijek žalila za time što nije dobila školsku diplomu.

Želeći ispuniti želju svoje bake Allison Arnott je kontaktirala gimnaziju St. Peter, koja je odlučila baki Mary uručiti diplomu, jer kako kažu, u svakom slučaju diplomu je zaslužila.

Škola je poslala diplomu istog izgleda kakvu bi Mery i dobila da je diplomirala 1925. godine.

"To je bilo najveće iznenađenje za moj rođendan, Ta diploma mi sve znači!“, kazala je Arrnottova kroz suze, objavili su američki mediji.

Inače, Mary iako ima sto godina i dalje je veoma aktivna. Čak dva puta sedmično odlazi na plivanje, te kaže kako zdravlje 'čuva' ispijajući po čašicu vina svaki dan.