Divan prizor
151

Škola u Italiji dočekala dva učenika izbjegla iz Ukrajine, pozdravili ih gromoglasnim aplauzom

I. B.
Dobrodošlica koja će im uvijek ostati u sjećanju (Foto: Twitter)
Dobrodošlica koja će im uvijek ostati u sjećanju (Foto: Twitter)
Prvi dan u školi je nezaboravno iskustvo puno uzbuđenja, a za ove učenike emocije su sigurno pomiješane budući da su stigli u novu školu u potpuno drugoj zemlji i to nakon što su iz pobjegli iz svoje - zahvaćene ratom. Ipak, dobili su nezaboravan doček.

Više od 200 ljudi, učenika i nastavnika instituta Don Milani u Napulju okupilo se kako bi dočekali dva nova učenika - dječaka i djevojčicu koji su bili primorani pobjeći iz Ukrajine.

Čim su se 10-godišnji Dmitrij i 8-godišnja Viktorija pojavili na vratima, dočekao ih je gromoglasan aplauz, a ostatak djece oko njih je u znak pozdrava mahao ukrajinskim zastavicama.

"Kročili su tamo nervozno, no nećete vjerovati šta ih je dočekalo", stoji u opisu videa na Twitteru.

Prizor je mnoge oduševio, a komentarisali su ispod kako su ovim mališanima, njihovi novi prijatelji, zasigurno uljepšali dan.

S dječakom i djevojčicom učenici su potom krenuli u obilazak škole kako bi ih upoznali s istom.

Inače, među više od 2,2 miliona Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje domovine otkako je Rusija izvršila invaziju nad njom, njih 35.000 stiglo je u Italiju, uglavnom preko njene sjeveroistočne granice sa Slbeijom.

Prošle sedmice, i jedna škola u Italiji priredila je rođendansku zabavu za dvoje ukrajinske siročadi koja su također bila prisiljena napustiti svoje domove, piše Daily Mail.