Engleska
205

Škola nagrađuje učenike koji lažu profesorima

Klix.ba
Jedna škola u Cambridgeu u Engleskoj nagrađuje učenike koji lažu svojim profesorima. Naime, učenici škole Perse ne bivaju kažnjeni za svoje manje prekršaje ukoliko na licu mjesta izmisle valjan razlog za ono što su uradili.

Ed Elliott, direktor škole, je za Cambridge News rekao: "Kao direktor škole želim odigrati značajnu ulogu u kreiranju generacije učenika koja može brzo da razmišlja i da rješava probleme. Učenici koji počine manje prekršaje imaju tačno deset sekundi da se pomoću svojih komunikativnih vještina izvuku iz poblema. Mnogi to jako vješto i urade, a time razvijaju šarm i elokvenociju koja je potrebna budućim generacijama privrednika."

Elliott je dodao i da laži moraju biti relativno uvjerljive da bi bile prihvatljive.

"Smatram da su ovo značajne životne lekcije za buduće situacije u kojima će oni morati u kratkom vremenskom periodu pronaći rješenja. U Cambridgeu se nalazi veliki broj jako inteligentnih ljudi čiji mozak ima veličinu nekih manjih država. Međutim, taj potencijal jako lako može da propadne ako oni nisu komunikativni, emotivno stabilni i ne razumiju ljudsku prirodu. Sve to je potrebno da se radi i utječe na druge ljude", dodao je Elliott.