|

Sjevernokorejanci pronašli leglo jednoroga

Sjevernokorejanci pronašli leglo jednoroga
0
Klix.ba
1.12.2012. u 11:23
32
komentara
0

dijeljenja
Sjevernokorejanci pronašli leglo jednoroga
Sjevernokorejski historičari su izjavili da su pronašli leglo jednoroga. U izvještaju Instituta za historiju Akademije socijalnih nauka stoji da su arheolozi otkrili leglo ove mitološke životinje odmah pored hrama u Pyongyangu, glavnom gradu ove države.
Prema njihovim riječima, ovo leglo označava da je Pyongyang bio središte drevne ujedinjene Koreje.

"Otkriće legla jednoroga, povezanog sa legendom o kralju Tongmyongu, dokazuje da je Pyongyang bio prijestolnica drevne Koreje kao i kraljevstva Koguryo", stoji u izvještaju.

Ovaj izvještaj, koji su objavile sve državne agencije, navodi da je leglo pripadalo kralju Tongmyongu, osnivaču drevnog korejskog kraljevstva Koguryo.

"Ispred legla stoji pravougla stijena sa natpisom 'Leglo jednoroga'. Vjeruje se da urezane riječi potječu iz perioda kraljevstva Koryo. Hram je služio kao palata kralju Tongmyongu", piše u izvještaju.

Jo Hui Sung, direktor instituta, je za državnu novinsku agenciju KCNA rekao da ovo otkriće dokazuje opće poznate činjenice o historiji Sjeverne Koreje.
"Historijske knjige Koreje nekoliko puta spominju jednoroge i njihovo leglo. Kralj Tongmyong je jahao jednoroge", kazao je Sung.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...