|

Sjeverna Koreja tražila od SAD-a da dovedu Erica Claptona

Sjeverna Koreja tražila od SAD-a da dovedu Erica Claptona
0
S
Sarajevo-x.com
13.12.2010. u 09:00
1
komentara
0

dijeljenja
Sjeverna Koreja tražila od SAD-a da dovedu Erica Claptona Eric Clapton (Foto: Reuters)
Među brojnim izvještajima diplomata objavljenih na web-stranici WikiLeaks našla se i jedna depeša ne toliko vezana uz politiku. Naime, prema informacijama iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Seulu, zvaničnici Sjeverne Koreje su tražili od američke vlade da organizuje koncert rock ikone Erica Claptona u njihovoj zemlji.
Pyongyang je ovaj koncert smatrao izrazom dobre volje u izgradnji boljih odnosa između dvije zemlje, prenosi CNN.

"Organizovanje koncerta Erica Claptona u Sjevernoj Koreji također bi moglo biti korisno jer je mlađi sin Kima Jong-Ila zaljubljenik u muziku te legende rocka", napisao je posrednik. "Kim Jong-chol je navodno njegov veliki fan, pa bi koncert mogao biti prilika za izgradnju boljih odnosa."

Claptonovi glasnogovornici još uvijek nisu prokomentarisali ove navode, a analitičari upozoravaju kako je moguće da je zapravo autor te depeše iz 2007. godine ovim prijedlogom pokušao promovisati samog sebe organizacijom događaja od velike važnosti u Sjevernoj Koreji.

Ipak, bivši CNN-ov dopisnik iz Azije, Mike Chinoy, naglašava kako ovo nije prva priča koja govori o porodici Kim kao velikim obožavateljima djela britanskog muzičara.

"U jednoj od priča stoji da su Kim Jong Chol i njegov brat Kim Jong Un navodno išli na Claptonov koncert negdje u Evropi, dok su se školovali u Švicarskoj", ispričao je Chinoy.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...