Zanimljivosti
0

Sjedinjene Države provjeravaju zubnu pastu uvezenu iz Kine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zdravstveni zvaničnici u Sjedinjenim Državama tvrde kako provjeravaju sve isporuke zubne paste uvezene iz Kine zbog mogućnosti kontaminacije otrovnim hemikalijama.

Panama i Dominikanska Republika javile su da su pronašle dietilen glikol, hemikaliju koja se koristi u hladnjacima za motore, u zubnoj pasti iz Kine, javio je BBC.

Strah zbog uvezene zubne paste posljednji je u nizu spornih proizvoda uvezenih iz Kine.

Ranije je u ovoj godini od trovanja hranom za kućne ljubimce uginulo na stotine mačaka i pasa u Sjevernoj Americi.

Otrovna hemikalija melamin pronađena je u uvezenom glutenu u prahu iz Kine za korištenje u hrani za kućne ljubimce, izazivajući povlačenje najmanje 100 marki hrane za kućne ljubimce.

Čak se smatra da je otrovani gluten u prahu korišten za hranjenje stoke.

Sirup protiv kašlja koji potječe iz Kine i sadrži dietilen glikol doveo je do smrti više od 50 ljudi u Panami u prošloj godini.

"Uzet ćemo uzorke i testirati sve isporuke zubne paste koja dolazi iz Kine", izjavio je Doug Abesfeld, portparol Američke administracije za hranu i lijekove (FDA).

FDA tvrdi da je Kina drugi po veličini izvoznik zubne paste u SAD, iza Kanade.

Inspektori hrane u Panami saopćili su da su dvije marke zubne paste ilegalno uvezene iz Kine putem zone slobodne trgovine.

Kineski zvaničnici tvrde kako istražuju te navode.

Dominikanska Republika i Panama povukle su na hiljade tuba kineskih zubnih pasti marki Excel i Mr Cool s polica svojih prodavnica.

Dietilen glikol povremneno se koristi kao jeftina zamjena za spravljanje glicerina.

Kineski proizvođači zubnih pasti tvrde kako su male količine dietilen glikola neškodljive u zubnoj pasti.

Peking je nedavno obećao da će očistiti svoju 'umrljanu' industriju lijekova i hrane nakon niza sigurnosnih skandala. Tu temu su nametnuli Amerikanci u bilateralnim trgovinskim razgovorima ove sedmice.

Bivši direktor Kineske administracije za hranu i lijekove suočava se sa suđenjem pod optužbom da je primao veliko mito kako bi odobrio netestirane lijekove.