SAD
0

Siromašni rančer osvojio 232 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Siromašni rančer koji donedavno nije imao novca ni za najosnovnije stvari preko noći je postao milioner osvojivši jedan od najvećih jackpota u historiji Amerike u iznosu od 232 miliona dolara. Događaj pomalo zvuči kao scenario nekog hollywoodskog filma, no za Neala Wanlessa to je ostvarenje sna, piše AP.

Dvadesettrogodišnji mladić iz Južne Dakote listić je uplatio prije mjesec dana u gradiću Winner (Pobjednik) i ne sluteći da će baš on biti 'pobjednik'.

Mladi rančer živi u jednom od najsiromašnijih dijelova Amerike, sa majkom i ocem, a sve do sada je ova porodica jedva vezala kraj s krajem.

"Neizmjerno sam sretan, Bog mi je dao novu šansu i neću je prokockati", kazao je sretni dobitnik dodajući da je njegova porodica jedva preživljavala od prodaje starog željeza.

Amerikanac će nakon što se odbije porez od dobitka dobiti blizu 88,5 miliona dolara što će mu kako kaže biti dovoljno za novi početak, dok će jedan dio novca izdvojiti za dobrotvorne svrhe.

"Njegova porodica je već duži niz godina u zaista teškoj finansijskoj krizi. Sretan sam što je Neal osvojio novac i što će napokon imati i vieše nego dovoljno sredstava za normalan život", kazao Dave Assman koji posjeduje ranč u blizini kuće Wanlesseovih.

Novopečenim milionerima pomoć su vež ponudile brojne američke kompanije koje pružaju finansijske savjete osobama koje se 'naglo' obogate.

"Smatram da oni moraju sačekati godinu ili dvije prije no što novac ulože u nekretnine ili nešta drugo. Tolika svota se mora razumno koristiti, jer samo dobrom raspodjelom novca porodica Wanless će osigurati pristojan život i sebi, a i svojim potomcima", kazala je Susan Bradley vlasnica kompanije koja pruža savjete o finansijskim ulaganjima.